Ontdek meer Egmond-Binnen

Wilde bramen in de duinen

Egmond Binnen staat natuurlijk vooral bekend om zijn duinen. Deze zijn veel ‘blonder’ en opener dan die van de omliggende duingebieden. Op deze beeldschone plek vlakbij het oude vissersdorpje Egmond aan Zee groeien nog planten als blauwe zeedistel, duindoorn en duinbraam. Deze bramen pluk je gewoon tijdens het wandelen in de vrije natuur! Op veel plaatsen kom je zogenaamde poelen tegen, met padden en salamanders. Bijzonder is het zeedorpenlandschap: akkertjes die zijn uitgegraven in de duinpannen en heerlijk beschutte plekken bieden.

Abdij  
In het dorp torent het klooster en abdij van Egmond - de Sint-Adelbertabdij - overal bovenuit. Dit is de oudste abdij van Nederland, opgericht in de tiende eeuw. Ze hebben een mooie winkel met abdijproducten en in de kerstweken kun je je vergapen aan de enorme verzameling kerststallen. En fiets of wandel je even naar de landerijen buiten het dorp, dan word je (in het voorjaar) getrakteerd op bloeiende bollenvelden in alle kleuren van de regenboog. Het ‘stille strand’ van Egmond Binnen ligt op tien minuten fietsafstand en kaasstad Alkmaar om de hoek. Bovendien vind je in de buurt vele fiets- en wandeltochten om tot rust te komen in de natuur.

Wist je dat?
Egmond uit maar liefst drie dorpen bestaat, namelijk: Egmond Binnen, Egmond aan Zee én Egmond aan den Hoef. Zo heet je in Egmond aan Zee een Derper, in Egmond Binnen een Binder en in Egmond aan de Hoef een Hoever.