Ontdek meer Akersloot

Vetkuiven en bootkapsels aan het Alkmaardermeer

Akersloot is in eerste instantie een watersportdorp dat zijn eretitel te danken heeft aan de mooie ligging aan het Alkmaardermeer. Dat ruime meer is er de oorzaak van dat het dorp een behoorlijk aantal ligplaatsen heeft waar zeilliefhebbers zó hun boot kunnen aanmeren. Alles is heerlijk modern, dus je hebt de luxe van thuis. Uit eten kan hier dan ook met uitzicht op de vele zeilen op het water. Heb je geen eigen zeilboot? Niet getreurd! Er worden hier boten verhuurd, je kunt kanovaren of mee het ruime sop op met de rondvaartboot van ’t Hoorntje.

Het dorp zelf is overigens ook een lust voor het oog. Ga vooral eens kijken bij het museumgemaal 1879 of haal een zak meel voor koekjes bij korenmolen de Oude Knegt. Deze molen ligt vlakbij het pontje van Akersloot, een van de vele pontjes die gebruikt wordt bij de beroemde fietstocht ‘de Pontjesroute’, waarbij je, zoals de naam al doet vermoeden, op maar liefst vier plekken moet oversteken met een pont. 

Tip: kom eens kijken bij het jaarlijkse Rock & Rollfestival eind augustus. Het dorp wordt dan bevolkt door vetkuiven en petticoats. Naast de muziek die uit de jukeboxen knalt, worden er een jaarmarkt, een solexrace en een oldtimerfestival gehouden en wordt er gedjived op echte Rock & Rollmuziek.