Ontdek meer De Rijp

Jonas in de walvis

De hier geboren beroemde waterbouwkundige Jan Adriaanzoon Leeghwater noemde De Rijp ooit ‘het beste dorp van Holland’. Geef hem eens ongelijk! Vrij van massatoerisme is De Rijp absoluut één van de mooiste dorpen van Noord-Holland.

Walvisvaart

Ooit was De Rijp een bedrijvige vissersplaats die bekend stond om zijn haringvangst en walvisvaarders. De sporen van deze waterrijke geschiedenis zijn nog altijd zichtbaar. Aan de gevel van het monumentale raadhuis schittert al eeuwen het wapen van De Rijp – twee haringen – dat een herinnering vormt aan het vissersleven. Maar ook in het museum ‘In ’t Houten Huis’ wordt in de vaste collectie veel aandacht besteedt aan de walvisvaart. Het is aangenaam dwalen langs de fraai gerestaureerde houten gevels van dit beschermde dorpsgezicht, waar je een blik werpt op het verleden.

Kunstmarkten en fluisterbootjes
De Rijp is ook in deze tijd een hechte gemeenschap. Evenementen zoals de Museumnacht, het Midwinterfeest en de kunstmarkten vinden hier jaarlijks plaats. Op verschillende plekken kun je kano’s of fluisterbootjes huren. De fietsers en wandelaars halen bij de VVV de Haring- en Henneproute, waarmee ze kennismaken met het land van Leeghwater. Je kunt ook kiezen voor de digitale variant van deze routes, waarbij je mobiele telefoon als TomTom/verhalenverteller fungeert.

En als je nog tijd over hebt: breng vooral een bezoek aan de beeldentuin van galeriehoudster en beeldend kunstenaar Elly Hoek, waar ze zowel haar eigen werk als wisselende collecties van verschillende kunstenaars in haar galerie en tuin exposeert.


Voor een prachtige dorpswandeling met gids door het historische de Rijp klik hier