Ontdek meer Broek op Langedijk

Rijk der Duizend Eilanden

Dit was een moerassig gebied. Eeuwenlang woonden de mensen aan de Langedijk – een historisch lintdorp langs een dijk - dat vooral uit sloten en vaarten bestond. Het gebied stond bekend om zijn ‘Rijk der Duizend Eilanden’: de bewoners veranderden het moeras in een vruchtbaar eilandrijk door het graven van vaarsloten. Met het opgegraven slib verhoogden de boeren de stukken land in akkers, en bewerkten, zaaiden en oogsten het met hun blote handen. Gemiddeld had elke tuinder zeven eilanden in zijn bezit, die alleen per kloet bereikbaar waren!

BroekerVeiling en lichtjesavond
De grootste attractie van Broek op Langedijk is Museum BroekerVeiling. Op deze oudste doorvaarveiling ter wereld wordt groente en fruit, net als vroeger, met bootjes binnengevaren en geveild. Het leuke is dat je zelf, door een druk op de veilingknop, je eigen groente kan kopen. Vlakbij Museum BroekerVeiling huur je een bootje en vaar je nog z door het laatst overgebleven deel van het Rijk der Duizend Eilanden. Overigens verandert Broek op Langedijk n keer per jaar, eind augustus, in een waar sprookjesland. Tijdens Lichtjesavond wordt het dorp versierd met duizenden waxinelichtjes en lampjes. Versierde en verlichte boten varen voorbij. Een betoverend gezicht!

Geestmerambacht
Fietsen kan ook goed in Broek op Langedijk: vanaf knooppunt 91 kies je voor de fietsroute naar natuur- en recreatiegebied Geestmerambacht. Hier vind je fiets- en wandelpaden, een zwemmeer met stranden en rietoevers, een restaurant en de grote camping annex chaletpark Molengroet. Jaarlijks wordt naast dit recreatiegebied het Indian Summer Festival georganiseerd, met grote namen als Anouk, Ilse de Lange en Kane.