Ontdek meer Egmond aan den Hoef

Wilde bramen in de duinen

Egmond aan den Hoef staat natuurlijk vooral bekend om zijn duinen. Deze zijn veel ‘blonder’ en opener dan die van de omliggende duingebieden. Op deze beeldschone plek vlakbij het oude vissersdorpje Egmond aan Zee groeien nog planten als blauwe zeedistel, duindoorn en duinbraam. Deze bramen pluk je gewoon tijdens het wandelen in de vrije natuur! Op veel plaatsen kom je zogenaamde poelen tegen, met padden en salamanders. Bijzonder is het zeedorpenlandschap: akkertjes die zijn uitgegraven in de duinpannen en heerlijk beschutte plekken bieden.

Beschermd Dorpsgezicht
Een deel van Egmond aan den Hoef is een beschermd dorpsgezicht. Als je dit dorp (ontstaan rond een hoeve) binnenrijdt valt meteen de monumentale Slotkapel op. Het Slot werd vernietigd door de Geuzen tijdens de Tachtigjarige Oorlog, maar de fundamenten zijn weer opgemetseld en zichtbaar voor publiek. Aan de overkant ligt Hoeve Overslot, een kleinkunstpodium waar regelmatig optredens en tentoonstellingen worden verzorgd. En fiets of wandel je even naar de landerijen buiten het dorp, dan word je (in het voorjaar) getrakteerd op bloeiende bollenvelden in alle kleuren van de regenboog.

Langblijvers
Met de zee op tien minuten fietsafstand en kaasstad Alkmaar om de hoek, is Egmond aan den Hoef een ideale vakantiebestemming. Als je hier graag wat langer blijft dan kun je kiezen uit meerdere bungalowparken. De luxe kampeerder vindt overigens in de duinlodges van Duinpark Koningshof, een compleet ingerichte tent, de luxe van thuis midden in het Noord-Hollandse duinreservaat! In de buurt van Egmond aan den Hoef vind je vele fiets- en wandeltochten om tot rust te komen in de natuur.

Wist je dat?
Egmond uit maar liefst drie dorpen bestaat, namelijk: Egmond Binnen, Egmond aan Zee Ún Egmond aan den Hoef. Zo heet je in Egmond aan Zee een Derper, in Egmond Binnen een Binder en in Egmond aan de Hoef een Hoever.

Tip: verken de omgeving eens met een kano. De gemeente Bergen heeft een Kanokaart gemaakt met 3 routes die je hier kunt downloaden.