Direct naar

Kaart

Ontdek meer Oosterleek

Verzonken dorp

Pal aan het Markermeer ligt het schilderachtige Oosterleek, dat met nauwelijks honderd inwoners het kleinste dorp van West-Friesland is. Saillant detail: een deel van Oosterleek is verdwenen in het Markermeer. De dijk werd namelijk iets naar het noorden verplaatst - zodat het land beter beschermd kon worden tegen de Zuiderzee - maar daarmee verdween onder meer de plaatselijke Middeleeuwse kerk k onder de golven.

Met zo’n buitengewone ligging aan het water is het niet verwonderlijk dat de bewoners eeuwenlang leefden van de visserij en zeevaart. Tegenwoordig kun je heerlijk fietsen, wandelen en zonnen langs de oevers van het Markermeer. Slapen kan bij Herbergh ’t IJsselmeer of in een van de zes hotelhuisjes van Restinn gelegen bij de woonboerderij van Dick en Nel Bransen. Ze hebben de luxe van een heerlijk strandje voor de deur. Dus op een zomerse dag neem je een duik in het diepe, op zoek naar de verloren kerktoren.

Weetje! Helemaal in het zuiden van Oosterleek staat een lichtbaken, dat ook wel het Vuurtje van Leek wordt genoemd. Hierop is een citaat van de dichteres Emily Dickinson aangebracht: ‘We wouldn’t mind the sun, dear, if it didn’t set!’