Ontdek meer Scharwoude

Dorp met Hulk

Op een bijzonder mooie plek aan het Markermeer, veilig in de armen van de 126 kilometer lange Westfriese Omringdijk (UNESCO werelderfgoed), ligt lieflijk Scharwoude. Van de strijd die het dorp lange tijd voerde tegen de Zuiderzee is niets meer te merken nu de hoge dijk het dorp bewaakt. Toch zijn hele delen van het dorp ooit in de golven verdwenen.

Dit is de perfecte plek om je hoofd eens lekker leeg te maken. Dat kan bijvoorbeeld door je hengel uit te gooien in de Karperput of het Markermeer. Liever wat meer beweging, dan kies je het fietsknooppunten- of wandelnetwerk waarbij je de bordjes en paaltjes volgt op een route naar jouw keuze. Wordt het de historische stad Hoorn, die hier bijna om de hoek ligt of kies je liever voor de rust van de achterliggende groene polders?

Net ten noorden van het dorp ligt De Hulk. Net zo groen als de actieheld, maar in dit geval een prachtig natuurgebied. Je kunt er naar hartenlust wandelen, fietsen, varen en vissen. En als je je kano mee hebt kun je hier overstappen van Markermeer naar het binnenvaarwater of andersom. Toch weer toe aan een rustpauze? Strijk dan neer op het terras aan het water van het  pannenkoekenrestaurant met de leuke naam ‘Ootje Konkel’.