Ontdek meer Schoorl

Altijd zichzelf gebleven

Onder de hoogste en breedste duinen van het land ligt het vriendelijke dorp Schoorl. Deze kustplaats heeft misschien wel het mooiste duingebied van Noord-Holland, maar is daar altijd bescheiden onder gebleven. Naar het strand ga je gewoon op de fiets. Onderaan het ruim vijftig meter hoge klimduin – waar de kinderen zich met plezier naar beneden laten rollen – zit al ruim een eeuw hetzelfde café. En de bomen? Die zijn al net zo mooi oud geworden.

Nationaal Park

Schoorl mag zich met recht een Nationaal Park noemen en heeft ruim zestig kilometer aan wandelpaden. Loop langs heidevelden, bossen, het vogelmeer en over de soms wel vijf kilometer brede duinen. Ook De Kerf is uniek voor dit gebied: een natuurlijk inham in de duinen waar zeewater bij hoogtij de duinen in kan stromen. Dit is het leefgebied van de groene specht en de zeldzame nachtzwaluw en in de zomermaanden bloeien overal witte orchideeën. Laat je informeren of koop een kaart van het gebied bij het Bezoekerscentrum De Schoorlse Duinen waar voor de allerkleinsten het Kabouterpad is aangelegd: een schitterend natuurpad door bos en duin. Knapzak op en op zoek naar kabouters!

Fiets je in het zweet

Wist je al dat je in Schoorl verrassend goed kunt mountainbiken? Hier ligt het mooiste, uitdagendste en ook zwaarste mountainbikeparcours van Nederland. Flinke klimmen, mul zand, prachtige vergezichten zorgen ervoor dat je je met liefde in het zweet werkt. Na een dag wandelen of fietsen blijf je natuurlijk nog hangen op één van de vele terrassen of een hapje eten in de gemoedelijke restaurants. Blijven slapen kan ook: in de omgeving zijn volop campings, bungalowparken en Bed & Breakfasts te vinden.

 

Altijd andere kleuren

Al jaren komen we naar Schoorl en in welk jaargetijde we er ook zijn, het is nooit hetzelfde! De natuur verandert per maand van kleur en gaat je nooit vervelen. Ons jaar is niet geslaagd als we niet tenminste één keer in Schoorl zijn geweest om te fietsen of wandelen. Anneke & Ruud