Direct naar

Kaart

VVV Beemster

Middenweg 185
1462 HJ MIDDENBEEMSTER
Tel 0299 621 826
info@bezoekerscentrumbeemster.nl

Openingstijden

Ontdek meer Zuidoostbeemster

Mathematische composities

Het moet een merkwaardig gezicht geweest zijn toen de Beemster droogviel. De modderige bodem van het meer die ineens zichtbaar werd en zich tot aan de verre horizon uitstrekte. Konden de bewoners van de omliggende dorpjes zich in 1612 al een voorstelling maken hoe de toekomstige Beemster eruit zou zien?

Lusthoven
Stel je eens de 49 molens voor die de Beemster telde om het land droog te houden. Dat moet een machtig gezicht zijn geweest. De polder werd ingedeeld volgens mathematische composities, alle kavels even strak en gelijk ingericht. Het water had al die tijd Amsterdam bedreigd, en zodra het meer droogviel reisden de rijke Amsterdamse kooplieden af naar de Beemsterpolder, waar ze hun lusthoven met poorten en prieelen, moes- en siertuinen lieten aanleggen.

Oude bomen

Het dorp Zuidoostbeemster ligt vlakbij Purmerend en groeide vanaf 1850 langzaam uit tot een dorp. Er woonden vooral gepensioneerde veeboeren uit Purmerend die nog zo verknocht waren aan de Purmerveemarkt dat ze dicht in de buurt wilden wonen. De stolpen zijn ook beduidend kleiner dan in de rest van de regio; als de kinderen de deur uit zijn heb je natuurlijk niet zoveel ruimte nodig. In Zuidoostbeemster zijn verschillende vakantiewoningen, restaurants en theetuinen. Ook is er een camping, In ‘t Fruit, waar je logeert in een oude hoogstamboomgaard tussen de ruim vijftig jaar oude bomen.

Wellness in een fort

Wil je eens lekker tot rust komen? Boek dan een dagje wellness in Fort Resort Beemsterpolder, hier kun je, op een prachtige locatie in het oude fort, genieten van sauna, schoonheids- en ontspanningsbehandelingen. En wil je morgen nog een keer? Blijf dan lekker slapen in het luxe hotel.